Czy nietolerancja laktozy powoduje trądzik?

Czy nietolerancja laktozy powoduje trądzik?

Jeśli zastanawiasz się, czy nietolerancja laktozy powoduje trądzik, nie jesteś sam. Nawet 65 procent populacji ludzkiej nie toleruje laktozy. Trądzik może być objawem nietolerancji laktozy, co może sprawić, że korzystne będzie wycięcie nabiału ze swojej diety. Jednak w niektórych badaniach znaleziono błędy metodologiczne w badaniach badających spożycie nabiału i trądzik.

Nietolerancja laktozy a trądzik

Naukowcy przeprowadzili badanie w Stanach Zjednoczonych, aby ustalić, czy nietolerancja laktozy była związana z trądzikiem. Przejrzeli dokumentację medyczną ponad sześciu milionów ludzi, aby określić, czy mieli oni wysokie lub niskie spożycie laktozy lub trądzik. Badacze pogrupowali pacjentów na podstawie ich wieku, płci i statusu nietolerancji laktozy.

Szacuje się, że nawet 65 proc. populacji ludzkiej nie toleruje laktozy, a schorzeniu temu często towarzyszy trądzik. Proces trawienia laktozy powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, co może negatywnie wpływać na zdolność skóry do produkcji sebum. Jednak samo ograniczenie spożycia nabiału nie spowoduje oczyszczenia skóry z trądziku.

Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć nietolerancję laktozy, powinieneś ograniczyć spożycie nabiału. Niewłaściwe spożycie produktów mlecznych może powodować szereg nieprzyjemnych skutków ubocznych, w tym niestrawność, gazy i wzdęcia. Wycięcie produktów mlecznych może również pomóc w utracie wagi, ponieważ produkty mleczne są bogate w tłuszcze nasycone i cukier.

Duże kliniczne randomizowane badanie kontrolowane placebo z podwójnie ślepą próbą byłoby najlepszym sposobem odpowiedzi na to pytanie. Takie badanie byłoby etyczne, kliniczne i operacyjnie uzasadnione. Jeśli jednak nie jest to możliwe, badanie metodą randomizacji mendlowskiej mogłoby posłużyć jako przybliżony wskaźnik spożycia mleka w ciągu całego życia, w oparciu o założenie, że allele w genach danej osoby są losowo rozmieszczone w momencie poczęcia. Metoda ta naśladuje RCT i pozwala na wnioskowanie przyczynowe.

Pokarmy o wysokiej zawartości laktozy, takie jak pizza i płatki śniadaniowe, mogą również powodować trądzik. Powodują one bowiem nadmierną regulację gruczołów łojowych, co skutkuje powstawaniem trądziku. Ponadto, spożywanie tych pokarmów może mieć również negatywny wpływ na trawienie i zdrowie skóry. Jeśli masz wrażliwość na nabiał, unikanie go może pomóc w pozbyciu się trądziku.

Żywność o wysokiej glikemii może pogorszyć trądzik

Trądzik jest spowodowany zwiększonym poziomem glukozy we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym zawierają dużo cukru i węglowodanów i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. To powoduje, że organizm produkuje więcej sebum, rodzaju tłustej wydzieliny, co z kolei może pogorszyć trądzik. Aby uniknąć tego problemu, należy unikać pokarmów o wysokiej zawartości glikemii.

W różnych badaniach powiązano żywność o wysokiej glikemii z trądzikiem. Niektóre z nich łączą nawet nabiał z trądzikiem. Jedno z badań wykazało, że osoby cierpiące na trądzik spożywały więcej mleka niż osoby bez trądziku. Jednak badanie to obejmowało wszystkie rodzaje mleka. Nadal istnieje potrzeba przeprowadzenia większej ilości badań na temat związku mleka z trądzikiem.

Osoby cierpiące na trądzik z nietolerancją laktozy mogą być bardziej wrażliwe na pokarmy wysokoglikemiczne. Spożywanie diety o niskim IG może poprawić trądzik, jak również wrażliwość na insulinę. Oprócz badań związanych z trądzikiem, stwierdzono, że probiotyki poprawiają zmiany trądzikowe. Chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić wstępne ustalenia, wyniki te są obiecujące. Ponadto diety ketogeniczne i wegetariańskie mogą mieć również pozytywny wpływ na trądzik.

W innym badaniu stwierdzono, że produkty mleczne i czekolada mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku. Badanie to nie było jednak randomizowane i nie obejmowało odpowiednich kontroli i analizy statystycznej. Autorzy doszli do wniosku, że związek między produktami mlecznymi a trądzikiem był pośredni i pośredniczyło w nim hormonalne działanie tych składników diety.

Ustalenia oparto na kwestionariuszowym badaniu kohortowym, w którym analizowano związek między mlekiem ogółem a trądzikiem. Podczas gdy wyniki były pozytywne dla spożycia mleka odtłuszczonego, nie było dowodów na poparcie związku przyczynowego między produktami mlecznymi a trądzikiem. Ponadto badanie opierało się na samoopisach dotyczących diety i produktów mlecznych w ciągu dekady.

Wady metodologiczne w metaanalizie spożycia nabiału i trądziku

Metaanaliza związku między spożyciem nabiału a trądzikiem ma kilka wad metodologicznych. Wiele badań nie jest odpowiednio ważonych, a wyniki nie są odpowiednio stratyfikowane. Ponadto, istnieją problemy związane z tendencją do publikowania i heterogenicznością. Ponadto poprzednia metaanaliza nie obejmuje badań obserwacyjnych.

Ponadto wiele badań nie było prowadzonych w świecie zachodnim. Badania te nie były kontrolowane. Ponadto opierały się na pamięci uczestników na temat ich diety i nawyków żywieniowych. Utrudnia to wyciągnięcie przyczynowego wniosku na temat związku między spożyciem nabiału a trądzikiem.

Wyniki tej metaanalizy ujawniły znaczną heterogeniczność. Wynikało to w dużej mierze z różnic pomiędzy poszczególnymi charakterystykami badań, takimi jak wiek i płeć. Badacze stwierdzili również, że spożycie mleka nie było systematycznie raportowane. Ponadto, badania nie wykazały znaczących różnic w nasileniu trądziku i częstości występowania między uczestnikami. Dlatego też duże kliniczne RCT byłoby idealnym rozwiązaniem.

Dieta może wpływać na trądzik

Naukowcy powiązali większe spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i lody, z trądzikiem. Związek ten nie jest całkowicie jasny. Możliwe jest jednak zmniejszenie ryzyka wystąpienia trądziku poprzez ograniczenie produktów mlecznych. Pacjenci, u których w przeszłości występował trądzik, powinni jednak porozmawiać ze swoimi opiekunami medycznymi o możliwym związku między dietą a trądzikiem.

Produkty mleczne mogą pogorszyć trądzik, ponieważ zwiększają poziom hormonu zwanego insulinopodobnym czynnikiem wzrostu (IGF-1). Hormon ten wpływa na produkcję sebum i uważa się, że przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia trądziku. Aktywność IGF-1 jest również zwiększona w okresie dojrzewania, co przyczynia się do powstawania trądziku.

W celu zbadania możliwego związku między produktami mlecznymi a trądzikiem przeprowadzono kwestionariuszowe badanie kohortowe. Badacze stwierdzili, że kobiety z trądzikiem spożywały więcej mleka niż kobiety bez trądziku. Ograniczenia badania polegały jednak na tym, że większość uczestników stanowiły kobiety, a wyniki mogą nie dotyczyć mężczyzn.

Chociaż dokładny związek między produktami mlecznymi a trądzikiem nie jest znany, szereg badań wykazało, że produkty mleczne mogą pogorszyć trądzik. Mleko zawiera hormony zwane androgenami, które mogą powodować, że skóra produkuje więcej oleju sebum. Ten dodatkowy olej może następnie połączyć się z martwymi komórkami skóry, aby wywołać wypryski.

Istnieje kilka możliwych zmiennych dietetycznych, które mogą wpływać na trądzik. Na przykład wiadomo, że dieta o wysokim ładunku glikemicznym oraz spożycie mleka i produktów mlecznych zwiększają ryzyko wystąpienia trądziku. Związek ten może być również związany z procentową zawartością tłuszczu w organizmie. W poprzednim badaniu stwierdzono, że czekolada i słodycze mogą również nasilać trądzik. Jednak aby ostatecznie udowodnić ten związek, potrzebne jest randomizowane badanie kliniczne.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Czy czosnek pomaga w leczeniu trądziku?
Czytaj Dalej

Czy miód może pomóc w leczeniu trądziku?

Miód ma wiele korzyści, w tym właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ten słodzik jest naturalnym uzdrowicielem, który może łagodzić…
Jaki jest czas trwania znieczulenia?
Czytaj Dalej

Jaki jest czas trwania znieczulenia?

Jaki jest czas trwania znieczulenia? W tym artykule omówimy czas trwania znieczulenia do operacji oraz leki używane do…